Hoe je vanuit het geheel in actie kunt komen

Hoe je vanuit het geheel in actie kunt komen

“Ik zie door de bomen het bos niet meer,” zo luidt een bekend gezegde. Maar wat als je het bos altijd in zijn geheel overziet, maar de bomen niet meer kunt onderscheiden? Dát is waar je als hoogsensitief persoon flink last van kunt hebben: het geheel dat je altijd overziet belemmert je om een eerste stap te zetten. Wat kun je in zo’n geval doen?

Parkeer het geheel

Vanuit jouw ‘alles-hangt-met-alles-samen’ denken overzie je het complete bos, sterker nog: je overziet het gehele ecosysteem. Zowel de kleurschakeringen van de boomtoppen als het kleinste insect en hoe dat onderling geïntegreerd is. Een prachtige holistische benadering. En een doorn in het oog voor als je gewoon aan de slag wil.
Want iedere eerste stap die je neemt wordt omhuld door die holistische wolk.

“Ik zie het even niet meer”, “Ik vind het erg ingewikkeld”, “Maar hoe dan?!?” zijn uitspraken van coachklanten die hiermee samenhangen. Ze worstelen allemaal met hetzelfde. Tot actie komen.

Voor als jij je hierin herkent, heb ik een gouden tip: parkeer het geheel.

Stel je kritische stem gerust

“Oké, maar hoe doe ik dát dan, parkeren?” vraag je je misschien af.

Overweeg dit…

Je hebt het van alle kanten bekeken en geanalyseerd en dat heeft je veel mooie inzichten opgeleverd. Die inzichten zijn nu genesteld in de vruchtbare aarde van je brein. Vertrouw erop dat ze er zijn als je ze nodig hebt.

Soms hoor je op dat moment een innerlijke stem in je oppoppen die roept: “Ja maar, heb ik niet eerst meer informatie nodig?” “Ja maar, moet ik niet eerst een opleiding volgen?” “Ja maar, hoe zullen anderen hier op reageren?” Of andere zinnen in deze richting.

Dat is jouw innerlijke kritische stem. De intentie van die stem is goed. Hij wil je beschermen tegen mogelijke teleurstelling, afwijzing en de ongemakkelijke gevoelens die ze je opleveren. Maar dat doet hij door jou vooral díe dingen te laten doen die zich bewezen veilig getoond hebben. Hij beschermt je dus ook tegen enige vorm van vooruitgang.

Moet je deze stem dan maar negeren? Nee! Luister er vooral naar. En vertel hem dan dat je weet dat iets spannend / eng / wat dan ook is, maar dat je sterk genoeg bent om het aan te kunnen, want… En noem dan wat je nodig hebt om die innerlijke kracht te voelen. Zo neem je dat deel van je serieus en leer je het gerust te stellen.

Verleg je focus

Dat geeft jou de ruimte om je focus te verleggen naar wat er NU nodig is. Want alleen in het NU kun je jouw gewenste verandering in gang zetten.

Geen toekomst-DENKEN meer.

Je gaat toekomst-HANDELEN.

Het resultaat? Jouw ‘alles-hangt-met-alles-samen’ aanpak waar jij zo goed in bent, staat nu in dienst van de kentering die jij teweeg wil brengen.

Dát is de weg van Sensitief Meesterschap.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *