Nee, je zeurt niet

Nee, je zeurt niet

‘De norm’ spook. Je ideeën over wat je eigenlijk allemaal zou moeten. Als je om je heen kijkt. En ieder ander dat ook zo ziet doen. Dat kun jij toch ook? Waarom zou je niet even je schouders er onder en door gaan? Gewoon niet zo zeuren en accepteren dat het nu eenmaal zo is.

Want dat is wat veel hoogsensitieve mensen denken. Dat ze zeuren. Zeuren als ze na een drukke thuiswerkdag zich het liefst even terugtrekken in plaats van gezellig met het gezin aan tafel. Zeuren als ze hun emotie naar de oppervlakte zouden laten drijven en door de brok in hun keel niet uit hun woorden zouden komen. Zeuren als ze zouden laten merken hoe een lichte ingreep of doorsnee behandeling hen van de sokken blaast. Zeuren als ze na de zorg voor een ziek kind een paar dagen vrij zouden nemen om bij te komen…

Het is niet gek dat je denkt dat je zeurt. Het is je tweede natuur om je omgeving te scannen en te bedenken hoe zij op je zou kunnen reageren. En daar jouw reactie alvast op aan te passen. Je hele leven heb je dat gebruikt om je veilig te wanen in een wereld die jou niet als vanzelf begrijpt. Die niet doorheeft dat jij veel fijnmaziger waarneemt, diepgaander verwerkt, voelend verbindt en intenser ervaart. Dat het niet jouw keuze is of je deze eigenschappen AAN zet. Ze zijn er gewoon.

Als kind was je voor jouw overleven direct afhankelijk van de acceptatie van de mensen om je heen. Logisch dat je die eigenschappen gebruikte om je te gedragen naar wat jij dacht dat anderen van je verwachtten.

Gaandeweg je volwassen worden gaat die strategie knellen. Je ontdekt dat je een ikje bent met eigen behoeften, wensen en verlangens. In het keurslijf dat jij jezelf hebt aangemeten, krijgen die niet de ruimte om naar buiten te treden. Je hebt zelf klein gemaakt. En dat vreet ook nog eens bakken met energie.

Het is tijd dat jij jezelf een nieuwe strategie mag aanmeten. Eentje waarbij je diezelfde prachtige hoogsensitieve eigenschappen gebruikt, maar dan om de ander EN jezelf recht te doen.

Hoe?

  • Leer jezelf opnieuw kennen. Dat wat jou drijft.
  • Beschouw alles wat je oppikt, waarneemt en voelt als informatie. Iets wat je slechts meeneemt in de afweging hoe jij wilt zijn.
  • En tot slot: laat je overtuiging dat jij weet hoe een ander denkt, voelt of doet los. Ga vragen stellen.

Vanuit hier ontstaan relaties vanuit gelijkwaardigheid. Jij mag er zijn. De ander ook.

Je bespaart jezelf hiermee bovendien een hoop gedachtencirkels in je hoofd over wat een ander zou kunnen doen en hoe jij hierop kunt voorsorteren en… Bedenk eens hoeveel rust dat je geeft!

En het is nog eens beter voor je omgeving ook. Want door meer vanuit jezélf te handelen schenk jij anderen een zóveel betere versie van jezelf dan als jij je automatisch aanpast.

Ga dus gerust een blokje om na een werkdag. Jij weet dat je alleen zó anderen de aandacht kunt geven die ze verdienen. Laat het zien als iets je raakt. Dat is hoe je je verbindt en tot oplossingen met echte impact komt.

Ontdek wat jij de wereld te bieden hebt op het moment dat jij je meer laat zien. Het is eng. Maar het is wél léven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *