Siësta voor HSP: zet jezelf eens UIT

Siësta voor HSP: zet jezelf eens UIT

Voel(de) jij je als HSP ook vaak leeggezogen door het werkend (kantoor)bestaan? Heb je het idee dat je moet opboksen tegen de norm om altijd AAN te staan? Laat je inspireren door de ‘Italian style’!

Tussen 13:00 en 15:30 is het op de camping siësta. Even geen grommende grasmaaiers of bruisende bladblazers, geen muziek in het sanitairgebouw en een café en zwembad die gesloten zijn. De camping oogt vredig. En de vraag komt bij me op: hoe makkelijk was het voor me geweest als dit ook de norm was geweest op kantoor?

Stel je eens voor.

Een paar uur ‘pauze’. Geen vergaderingen, presentaties, bijeenkomsten die vooral een beroep doen op het analytische deel van je brein en je naar buiten gerichte vaardigheden.

Het was voor mij een perfect oplaadmoment geweest. Het ene deel van de dag knallen, omdat je weet dat de boog niet de hele dag gespannen hoeft te zijn. En het andere deel gebruiken voor mijn eigen productieve en creatieve processen. Op mijn manier, en dat kan óók door het maken van een wandeling.

Helaas was de realiteit weerbarstiger. De norm op mijn werk was dat je de hele dag beschikbaar moest zijn, wat ik ervoer als continu AAN moeten staan (is dat bij jou op het werk niet zo? Dan ben ik heel benieuwd hoe dat bij jullie is ingericht!).

Nu ik ondernemer ben pak ik bewust mijn eigen siësta. Iedere dag neem ik zeker 1,5 uur pauze. Om te kunnen wandelen, een boek te lezen, dutje te doen of gewoon uit het raam te staren. Mijn telefoon laat ik liggen. In diezelfde tijd had ik ook een coachgesprek kunnen voeren en meer kunnen verdienen, maar daar kies ik bewust niet voor. Omdat ik er uiteindelijk een leuker mens en betere coach door wordt. Want in die ‘lummeltijd’ werkt mijn interne verwerking door en kom ik tot de mooiste inzichten.

Dus éigenlijk zou ik het zó kunnen stellen: wil jij jouw talent tot het verkrijgen van diepe, álles verbindende ingevingen maximaal de ruimte geven? Doe dan élke dag bewust even NIETS!

Vind je dat lastig om gewoon maar te gaan doen? Zet dan net als mij destijds iedere dag een afspraak (met jezelf) op jouw gewenste moment in je agenda. En mocht er dan wat tussenkomen wees erop gespitst of dat het waard is om ‘nee’ tegen jouw behoefte aan herstel te zeggen. Vaak kun je meer verschuiven of delegeren dan je denkt.

Is het écht niet mogelijk voor je om op een werkdag voldoende tijd voor jouw herstel pakken, maar heb je hier wél behoefte aan? Dan kun je je afvragen of dit wel een geschikte werkomgeving voor je is. Ja, ook díe keuze heb je.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *