Hoe je jouw kwaliteiten voor je laat werken

Hoe je jouw kwaliteiten voor je laat werken

Een enorme wilskracht, een goed stel hersens, diverse creatieve gaven… Ik heb het er maar mee getroffen. Meestal dan. Als ik lekker in mijn vel zit dan voel ik me gedragen door deze kwaliteiten. Gebeurt er echter iets in mijn leven waardoor ik van slag ben, dan worden ze als een stel op hol geslagen paarden. De regie ben ik volledig kwijt. Mijn kwaliteiten werken niet meer samen en gaan er stuk voor stuk met me vandoor. Ik ploeter door zonder visie, ik maal en pieker en heb totaal geen inspiratie meer. Ik word geleefd.

Herken je dat? Dat je heel druk bent met van alles en nog wat, maar niet echt iets voor elkaar krijgt?

Dan hangt dat vaak samen met wat ik hier boven beschrijf.

Anarchie onder je kwaliteiten

Je hebt echt wel de kwaliteiten in je om te leven naar wat jou vervulling geeft; je bent alleen even vergeten hoe je zelf aan het roer kan staan. Als jij geen visie / missie / verlangen etc. hebt waarvoor je ze gericht inzet dan gaan ze er zelf wel mee aan de haal. Ze werken niet meer samen, waardoor je van hot naar her geslingerd wordt. In plaats van jou neemt een kwaliteit van je de regie over. Zoals bij mij mijn wilskracht de boel gaat domineren – ‘het moet en zal nu’ – en me compleet de overspannenheid in jaagt. Niet omdat ie daar nou zo zin in heeft. Ik vermoed eerlijk gezegd dat mijn wilskracht maar wat opgelucht zal zijn als ik hem gewoon weer opdrachten ga geven. Maar ja, mijn leiding is er even niet…

Neem de leiding

Dat is ook meteen de sleutel tot de oplossing: leiderschap tonen. Daaronder versta ik: het onderkennen van je kwaliteiten en ze benutten door ze in dienst van jouw idealen te laten werken. Ik, die al voldoende ervaring heeft met genoemd probleem, doe dat ook niet van de één op de andere dag hoor. Hoe vaker je dit proces bewust mee maakt, hoe sneller dat gaat. Balans betekent immers niet dat je nooit recht of links van het spectrum zit; het betekent dat je op continue basis leert om te corrigeren. Maar daar kan ik nog wel een aparte blog over schrijven :-).

Hoe kun je hiermee beginnen? Het belangrijkste is dat je door hebt hoe je in elkaar steekt, met jouw talenten en valkuilen. Je leert dan de signalen herkennen van dreigende anarchie onder je kwaliteiten. Vervolgens kun je aan de slag met wat jouw missie, visie, waarden, verlangens zijn in het leven. Doordat je weet waar je voor staat en wat je nodig hebt kun je jouw kwaliteiten ontwikkelen tot drijvende kracht.

Druk op de pauzeknop

Om deze ontdekkingstocht in gang te zetten of, in mijn geval, te herijken zal je op de pauzeknop moeten drukken. Een dagje sauna, kop thee op de bank, boswandeling, wat voor jou ook maar werkt om afstand te nemen van je dagelijkse leven.

Waarom ik je dat zo aanraad? Omdat jij als hoogsensitieve vrouw van nature heel erg omgevingsgericht bent. Als je dit niet ‘matcht’ met jouw innerlijke belevingswereld heb je de valkuil om te gaan leven naar wat je denkt dat van je wordt verlangd. Voor je kwaliteiten een teken om nog verder op hol te slaan en je helemaal gek te maken. Een pauzeknop helpt je om bij jezelf te checken wat je nu zelf eigenlijk vindt en wilt en om bewust besluiten te nemen.

In mijn geval heb ik heel bewust mijn zelfzorg weer voorop gesteld. Dus naar de voetreflex, mesoloog, multivitaminen opschroeven en meer aandacht voor leuke dingen (die niet moeten, maar mogen). Dat betekent dat ik me met minder overgave op mijn bedrijf kan storten. Dat is echt wel even slikken ja. Maar inmiddels heb ik genoeg ervaring om te weten dat deze ‘pauzestand’ nodig is om weer te beseffen waar ik heen wil en mijn paarden weer te gaan leiden. En dan ga ik harder dan die wilskracht van mij zich ooit had kunnen wensen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *