De intelligente HSP: meer prikkels graag!

De intelligente HSP: meer prikkels graag!

Vermoeidheid, concentratieverlies, zich terugtrekken, dagdromen, hoofdpijn, irritatie … Het zijn fysieke uitingen van disbalans die ik veel hoogsensitieve personen (HSP) hoor benoemen. Misschien heb jij daar ook wel last van. En denk je, net als veel HSP, direct aan overprikkeling.

Dat is ook niet zo gek.

Als je er de “doorsnee” literatuur over hoogsensitiviteit op naslaat, barst die van de waarschuwingen over het ‘gevaar’ op overprikkeling en adviezen over wat je kunt doen om jouw innerlijke rust te bewaken. Doe het rustig aan, plan je week niet te vol, vermijd teveel drukte, teveel mensen, mediteer, doe aan yoga, trek je bewust even terug…

Het zijn allemaal stuk voor stuk zinvolle adviezen voor de rustzoekende HSP. Alleen niet voor de intelligente HSP. Die heeft juist behoefte aan actie.

Want stel je voor dat jij als intelligent, sensitief persoon deze adviezen allemaal zou opvolgen? Dan héb je dat kalme, voortkabbelende leven. Maar wég is je uitdaging, avontuur, afwisseling, complexiteit… Kortom: alles waar jij echt van AAN gaat. Je motivatie daalt, je inspiratie sijpelt weg, je loopt leeg en voelt je afgevlakt. En ‘guess what’ hoe zich dat fysiek kan uiten?

Vermoeidheid, concentratieverlies… Vul het rijtje maar aan.

Maar gefocust als we als HSP zijn op het woord ‘overprikkeling’ ben je geneigd om aan te nemen dat die symptomen een signaal zijn dat jij het rustiger aan moet doen. Terwijl het heel goed kan zijn dat wat jij écht nodig hebt is om ervaringen op te doen waar jouw vuurtje van gaat branden.

Wat zijn projecten waar jij echt voor warm loopt? Welke hobby zou je altijd nog eens willen uitproberen? Met welke inspirerende mensen in jouw omgeving wil je een kopje koffie drinken?

Dit zijn voorbeelden van kwalitatieve prikkels die juist intelligente HSP zou hard nodig hebben. Ze helpen je om te verdiepen, verrijken en verbeelden. Ze voeden je passie. Zodat jij uiting kunt geven aan jouw drang om te creëren.

Dus kies iets wat enthousiasme in je oproept. Ook als je het nog niet zeker weet. Iedere nieuwe ervaring brengt je dichter bij jezelf.

Het mooie is dat je, door te leven vanuit jouw daadwerkelijke interesse, ook jouw kwaliteiten beter tot hun recht komen. Je ontdekt dat je jouw snelle denken, creativiteit en rijk gevoelsleven in kunt zetten om van waarde te zijn. Jouw intelligente, sensitieve kant wordt zo iets om trots op te zijn. Je gaat er beter voor zorgen.

En – hocus pocus – je klachten nemen ook af.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *